Fiscale bijtelling

Ontstaan fiscale bijtelling

Sinds de eeuwwisseling kennen we in Nederland het fenomeen ‘fiscale bijtelling’. Deze vorm van belasting is ingevoerd omdat de fiscus de voordelen van het privégebruik van een zakelijke auto wil belasten. Dit gebruik wordt gezien als een vorm van loon in natura. Eenvoudig gezegd wordt er een bepaald percentage van de waarde van de auto opgeteld bij je inkomen wanneer je privé jaarlijks meer dan 500 kilometers rijdt.

Bijtellingscategorieën

Welk percentage van de waarde van de auto je bij je inkomen moet optellen, is afhankelijk van de uitstoot aan schadelijke, milieuvervuilende uitlaatgassen; de zogenaamde CO2-uitstoot. Hoe zuiniger en schoner de auto, hoe lager het bijtellingspercentage. Welke bijtellingspercentages kennen we in 2024?

  • 16% bijtelling
  • 22% bijtelling

De eisen die worden gesteld om in een lage bijtellingscategorie te vallen worden periodiek aangescherpt door de overheid. Dit om autofabrikanten te stimuleren steeds schonere modellen te produceren. Hiernaast leggen we de fiscale bijtelling uit door middel van een eenvoudig rekenvoorbeeld.

Persoonlijke berekening?

Zijn er onduidelijkheden naar aanleiding van deze uitleg of wil je jouw persoonlijke bijtelling laten berekenen door LeaseRoute? Schroom niet ons te bellen en je te laten adviseren op basis van je persoonlijke situatie. Op de offertes die LeaseRoute uitbrengt rekenen wij de bijtelling alvast voor je uit!

 

Rekenvoorbeeld

Je hebt een auto van de zaak met een fiscale waarde van € 25.000,-. Deze valt in de 22% bijtellingscategorie. Je rijdt jaarlijks meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden en moet dus bijtelling betalen. In het geval van deze auto neem  je (22% x € 25.000,-=) € 5.500,- per jaar als bijtelling.

Stel dat je 36,93% inkomstenbelasting moet afdragen, dan betaal je per jaar (36,93% x  € 5.500,-=) € 2.031,15 voor het gebruik van de auto van de zaak voor privédoeleinden. Dit komt neer op € 169,26 netto per maand.

De bijtellingscategorie waarin een auto valt, staat vast voor een periode van 60 maanden (vijf jaar) vanaf het moment van kentekenregistratie. Een eventuele verandering van eigenaar of aanscherping van de milieueisen binnen deze periode zijn niet van invloed op het bijtellingspercentage. Het kan dus fiscaal erg aantrekkelijk zijn om een tweedehands auto te leasen.